Nyheter

Missoula,Montana 4 april 2023
Hej alla flugfiskare som ser fram emot en 
ny spännande fiskesäsong. Jag skriver det här nyhetsbrevet från staden Missoula i västra Montana omgiven av ett fantastiskt landskap av strömmande vatten som Bitterroot, Blackfoot, Little Blackfoot, Clark Fork och bäckar och åar som rinner in i dem. Jag har aldrig sett något liknande. Den berömda bäcksländan Skwala i storlek 8-12 kläcker just nu i strömmarna om det är varmt och soligt.

Gimdalen och Idsjöströmmen
Snödjupet i Gimdalen är glädjande och vattenståndet ligger på medelvärdet för de senaste 20 åren så förutsättningarna är bra
för den kommande säsongen. Det skall bli intressant att se när vårfloden kommer och hur stor den är.

Bästa hälsningar från,

Lars-Åke Olsson

               Gimdalen, 21 augusti 2022.

Augusti närmar sig sitt slut och vilken dag som helst väntar jag på att se höstens första dagsländor som varit borta halva juli och hela augusti, Liten strömslända. Förhållandena i Idsjöströmmen är mycket bra; temperaturen i vattnet är +18°. Det senaste dygnets kraftiga regnande, 40 mm, fick Idsjön att stiga 4 cm och vattenståndet är nu     
12 cm över medelvattenståndet de senaste 20 åren. Det kommer inget regn de närmaste dagarna vilket betyder att förhållandena i Idsjöströmmen blir stabila. Små nattsländor svärmar på eftermiddagen/kvällen och allt ser fint ut för höstens fiske.

Hälsningar,

Lars-Åke Olsson



Årets säsong började med en nästan gammaldags vårflod, som kulminerade med islossningen på Idsjön den 10 maj. Förra årets julivärmebölja som kom de sista dagarna i juni, kom nu första veckan i juni med mycket frustration i sällskap – redan!
Vädret och temperaturen i vattnet som började närma sig
+ 18° slog om och välbehövligt regn kom precis i rätt tid. En natt regnade det 30 mm, Idsjön började stiga och temperaturen sjönk till +15°.
Temperaturen i vattnet var den 1 juni +12° i stället för +6° och den 4 juni såg jag de första nattsländorna, nätspinnare och frilevande som lade ägg, tre veckor för tidigt. Insektslivet var trots den höga temperaturen sparsamt men när den Gula forssländan började kläcka kom också Stor åslända, Röd strömslända och Stor simslända.
Mycket stor harr har tagits på gröna nattsländelarver och nattsländepuppor men få fiskar på torrfluga. Harrarna har varit feta och i perfekt kondition trots början av säsongen efter att ha ätit husmaskar och de alltid närvarande nattsländelarverna, stapelfödan för Idsjöströmmens harrar och öringar.

Missoula Montana fly fishing

Ovanligt många Gula forssländor har kläckt och under stenar och i ved dominerar nymferna till sländan tillsammans med gröna nattsländelarver.  
Just nu har vattenståndet stigit 3 cm efter de 30 mm regn som kom men kompenseras av insektslivet som har börjat nå sin högsta punkt. Vattenståndet kommer att stabiliseras inom ett dygn.
Jag är optimistisk när jag tittar framåt på den kommande säsongen framför allt med tanke på det fina vattenståndet.

Hälsningar,

Lars-Åke Olsson

Bozeman, Montana den 8 november, 2020.
I slutet av september lämnade jag Gimdalen, Idsjöströmmen och säsongen 2020 och landade i Bozeman, Montana efter en ovanligt lång och krokig flygresa. Jag fiskade en vecka i Henry´s Fork i Idaho och trots varmt och solig väder, +21°C – +27°C varje dag så kläckte de små dagsländorna Tiny Blue-Winged Olives tillsammans med de större Mahogany Duns och regnbågen vakade efter dem. Bästa fisket var under förmiddagarna.

Även om årets fiske är slut så har redan nästa säsong börjat och det på ett mycket positivt sätt. Sedan den 5 oktober har Idsjön och Idsjöströmmen stigit 30 cm och fortsätter att stiga. Ägg, larver och nymfer riskerar inte som de senaste två åren att ligga på torra land och frysa till is när kylan kommer. När snön faller lägger den sig som ett isolerande täcke över stränderna och långt ut mot strömfåran och vi får kanske se det vanliga rika insektslivet i Gimån och andra vattendrag i Norrland nästa år. Det stora samtalsämnet har de senaste två åren handlat om det ojämna fisket och det torftiga insektslivet framför allt frånvaron av kläckande och äggläggande nattsländor som är grunden för fisket i Norrlands strömmar.

Bästa hälsningar från Landet med den stora himlen och,
Lars-Åke Olsson

Gimdalen den 13 Juli, 2020.
I dag den 13 juli är det en röd dag, en helgdag, i många flugfiskares almanackor. I Bondepraktikan där det samlats hundraåriga iakttagelser om väder och händelser i naturen, berättas det att vid tiden för höskörden, Slåttanna, kom ovanligt stor harr, Slåttansharr, upp i Idsjöströmmen. Rolf Smedman stöder sina iakttagelser på Bondepraktikans innehåll och berättar i sin bok Strömmande vatten och kapitlet Den 13 juli, att den dagen kommer harren nedifrån selen för att äta kläckande nattsländepuppor under nätterna och äggläggande nattsländor på förmiddagar och eftermiddagar. Det är en underbar kombination av Bondepraktikan och Rolf Smedmans mångåriga kunskaper om Idsjöströmmen. Några av hans favoritflugor var Påfågelnymfen och European.
Den 13 juli är en dag då en flaska Champagne öppnas för att skåla för Slåttansharren i Idsjöströmmen.

Lars-Åke Olsson

Gimdalen den 6 juli i nattsländans månad 2020.
Efter julivärmeböljan i senare delen av juni med dagstemperaturer på +31° och frustrerande +24° i vattnet så har juli startat lovande. I dag är temperaturen i luften +8°, i vattnet +15° och det har regnat hela dagen vilket betyder att att Idsjöströmmen får nytt fräscht vatten och extra syre. Vattenståndet är 11 cm under medelvattenståndet de senaste 20 åren.
Nattsländorna kläcker under nätterna trots dåligt väder och dagsländorna kläcker fortfarande även om kläckningarna börjar bli sparsammare. Gul forsslända fortsätter några veckor till.
Nummer ett på harrens matsedel är som vanligt nattsländelarver, den husbyggande och den frilevande, framför allt då det regnar och torrflugor som imiterar nattsländor, Elk Hair Caddis och liknande inte fungerar. Nattsländelarver finns alltid i strömmen och är säkra flugor om de fiskas uppströms med kort lina.

Hälsningar,
Lars-Åke Olsson

Gimdalen den 25 maj –lövsångarens och dagsländans månad 2020.
Jag kom till Sverige och Gimdalen den 17 maj efter en ovanlligt lång och krokig resa från Bozeman, Montana och kunde till min glädje konstatera att våren var sen och kall precis som den var på den gamla (goda) tiden. Björkarna har musöron och naturen har inte ens kommit fram till Mellan hägg och syrén. En sen och stadig vår, utan svängningar som en vecka med höga temperaturer i mitten av maj, är bra för naturen, fisken, strömmen, insektslivet och – flugfiskaren.
Idsjön ”gick” den 10 maj och vårfloden blev normalhög.  I strömmen är det +6°. Idsjön sjunker en cm per dygn och temperaturerna stiger i vattnet och luften. Enligt SMHI skall det bli +19° till helgen.
I går var jag nere vid vindskyddet vid bron och tvättade de tre borden för att måla dem och fräscha till dem och åkte sedan ned till Strömsbacken. Det var mulet, vindstilla och +10° i luften. Till min stora glädje kläckte stor åslända, The Large Dark Olive of Spring ovanför båthuset. Årets första dagslända kom i hundratals efter stranden, törnade mot knuten på båthuset och svängde sedan ut i djuphålan utanför där det alltid står stor harr och väntar……Det var väldigt stimulerande att se alla dessa duns på vattnet och också spinners i luften.
Patric Amcoff med sin grupp av flugfiskare som kommer till premiären den 1 juni kommer att få ett intressant och  spännande fiske under sina tre fiskedagar.

Hälsningar,
Lars-Åke Olsson

Gimdalen fredag den 26 juli 2019.
Idsjöströmmens stora, feta harrar har bestämt sig för att ta en välbehövlig helg, fre, lör, sön och återkommer förmodligen när måndagens svala temperatur med REGN kommer och därefter sjunkande dagstemperaturer efter de något krävande dagarna som glatt Bomsandsstrandens gäster väldigt mycket men inte Idsjöströmmens flugfiskare.
Vi närmar oss snabbt Red Tags månad som många kallar för augusti, den månad då den och de andra engelska harrklassikerna kläcker, svärmar och lägger ägg mer än någonsin och jag ser fram emot ett väldigt intressant fiske i augusti!

Valentin Bernad från Frankrike och två av hans franska vänner har fiskat Idsjöströmmen och tagit större harrar än de någonsin sett. Den första veckan i juli då den Gula forssländan fortfarande kläckte använde de ett gammal fransk mönster (vem har inte hört talas om E12/European?) La Peute som jag har döpt till ”Den gula” bands av Henri Bresson år 1950. När jag ser flugan så ser jag en förnämlig imitation av en kläckande Gul forsslända och en kombination av en flymf och en spider. Valentin gav mig generöst mönstret för att förmedla till Idsjöströmmens flugfiskare.

Krok:12-16
Kropp: Pale yellow hare dubbing (eller liknande gult hår).
Ben och vingar: yellow female duck hackle (eller hönshackel):

Bästa hälsningar från er tillgivne,
Lars-Åke

Gimdalen den 13 juni 2019.
Den fina, kalla, utdragna våren och försommaren med låga temperaturer i vattnet och luften fortsätter, en härlig skillnad från fjolårets bedrövliga sommar som ingen orkar tänka på.
I går den 12 juni hade Idsjöströmmen den största och långsta dagsländekläckning som jag kan komma i håg. Den började på eftermiddagen på nedre sträckan och fortsatte till kl. 23!!!!!!!vilket är mycket ovanligt men i juni – Dagsländans månad – kan många intressanta händelser inträffa. Stor åslända, grå åslända, röd strömslända och gul forsslända tillsammans med smånattsländor (micro caddis) och simsländor kläckte i en besvärlig uppströms vind och en temperatur i luften på +11°. I vattnet sjönk temperaturen från +13° dagen före till +10°. Tår och fingrar började domna men synen av de kläckande dagsländorna och de vakande harrarna fick oss att uthärda och fortsätta, framför allt de två nykomlingarna i Idsjöströmmen som höll ut nästan till midnatt.
Idsjön fortsätter att sjunka och ligger nu på det perfekta vattenståndet 261,15 (115).
I dag torsdagen den 13 juni kommer förhållandena att bli ännu bättre med ostlig vind i stället för sydlig uppströmsvind, dessutom skall det regna under dagen – den perfekta dagen!

Bästa hälsningar,
Lars-Åke

Gimdalen och Gimådalen har en mycket fin, kall och utdragen vår, den bästa på flera år, med spridda snöfläckar som ligger kvar på skuggiga partier. Vattenståndet i Idsjön (www.vattenregleringsföretagen) är 27 cm över normalvattenståndet och temperaturen i vattnet är +4°, en fin grund för sommarens fiskeår som kanske får regn med jämna mellanrum och blir lika bra som för tre år sedan?
Lördagen den 18 maj har jag kastkurser och senare på dagen föredrag i Linköpings Flugfiskeklubb tack vare dess försynte men ständigt påminnande sekreterare Patrik Wallenberg. Föredraget har titeln Idsjöströmmen – flottning, fiskevård och flugfiske.
Den 30 maj grillar Stockholms Puritanerna unglamm över öppen eld vid vindskyddet vid bron över Idsjöströmmen som en tradition och förberedelse till Årets Fiskesäsong. En röd Syrah eller Cabernet Sauvignon kommer att komplettera lammet på ett utmärkt sätt.
Lika traditionsenligt skjuter jag den första fiskedagen Champagnekorken upp mot himlen och ned i Idsjöströmmens kalla och snabba vatten och så har årets fiskesäsong i Idsjöströmmen börjat.
Några av er har kanske sett att jag har lämnat Flugfiske i Norden och numera skriver för Allt om Flugfiske och Johan Klingberg. Två av fyra artiklar om harr och harrfiske har publicerats och nr 3 som kommer den 25 juni handlar om Nattsländan och nr 4 om Höstharr.

Bästa hälsningar,
Lars-Åke

Gimdalen den 1 sep 2018.
Den gyllene månaden september är här. Björkarna har börjat få gula löv, vinden blåser knappt, temperaturen i Idsjöströmmen är +14C, nätterna är svala och dagstemperaturerna orkar inte över +15.
Stunderna vid kaffelden, som är tillåten igen, är rofyllda. Allt är glädjande även om vattenståndet är lågt, 4 cm över det lägsta under de senaste 20 åren men det finns gott om vatten där harren står sju och sju i stället för två och två. En krydda är att försiktigt vada, upptäcka harren, dra sig tillbaka och sedan fiska på den och se hur den reagerar på flugmönster och storlekar.
Liten strömslända och Åslända i storlek 22 kläcker tillsammans med de lika små, mörkgråa bäcksländorna. Det är dags för årets ”finfiskeperiod” efter stor och kräsen harr då korta kast, tunna tafsar och små flugor behövs.

Fiskedagen var idealisk, redan vid femtiden på morgonen var Gimdalen insvept i en härlig morgondimma och temperaturen var +5C. Vid 10-tiden skingrades dimman och resten av dagen var vindstilla med ett härligt varmt solsken. Septemberharren tog en liten grå hackelfluga och i slutet av fiskedagen tog en stor harr en svart myra – den härliga höstmånaden september har börjat!

Lars-Åke Olsson

Bozeman den 1 januari 2018
Det nya året har tagit sina första stapplande steg mot en okänd men spännande framtid. Det är glädjande att Gimdalen har ett ovanligt, tjockt snötäcke, det djupaste på 10 år eller flera, efter att snön har fallit i omgångar långt före jul. Det ser ut som en gammaldags vinter. Vattenståndet i Idsjön ligger också över medelvärdet de senaste 20 åren.

I butiken till sommaren kommer det bl.a att finnas följande nyheter;
Flugspön
Hardy Palakona, 7.6 fot, # 5-6, 2-delat, 2 toppar, nytt, byggt 1995
F. E. Thomas, Dirigo, 9 fot # 4, 3-delat, 2 toppar, tätlindat, renoverat
F. E. Thomas, Dirigo, 8.6 fot # 5-6, 3-delat, två toppar, i originalskick
F. E. Thomas, Dirigo, 8.6 fot # 4-5, 3-delat, 2 toppar, i originalskick
F. E. Thomas, Dirigo, 8 fot # 4-5, 3-delat, 2 toppar, renoverat
Ted Simroe, 7.6 fot # 5, 2-delat, 2 toppar, nytt
Ted Simroe, 8 fot # 6, 2-delat, 2 toppar, nytt
Hardy glasfiberspö, Sirrus, 8 fot # 5-6, 3-delat, 1 topp, nytt

Flugrullar
Hardy Bouglé MK VII, 3 1/4″, ny
Hardy LRH Lightweight, ny (tillverkas inte längre)
Pflueger Medalist 1494 1/2 med lina + extraspole med lina, begagnad
Pflueger Medalist 1494, ny
Plueger Medalist 1494 1/2, ny
Plueger Medalist 1494, ny

Fiskekortet för år 2018 höjs med 100:-.
Lars-Åke Olsson

Gimdalen den 9 dagen i nattsländans månad 2017.
Dagsländorna och nattsländorna har under 14 dagar överlappat varandra vilket betyder att insektslivet har nått sin högsta punkt i storlek och intensitet. Svala dagar med ”hög luftfuktighet” (det regnar aldrig i Jämtland) har vi kunnat se fina dagsländekläckningar med vakande harr. Soliga, varma dagar har dagsländorna kläckt minimalt men desto mera nattsländor mellan 22-tiden och 02-tiden och också lagt ägg under dagarna tillsammans med bäcksländor.
Temperaturen i vattnet är glädjande nog så pass låg som +14C och fisket har kanske varit det bästa på många, många år enligt Idsjöströmsveteraner. Idsjöströmmen är inte ensam om det fina fisket, överallt rapporteras det om harrar runt 50 cm; Vaktströmmen, Grundselforsen, Grubbselforsen och Grötingströmmarna inom Övre Gimåns Fiskevårdsområde (Stavre).
Det magiska datumet 13 juli närmar sig, den dag när Slåttansharren vid tiden för Slåttanna (höskörden) infaller och enligt den legendariske Rolf Smedman ovanligt stor harr kom upp i Idsjöströmmen från selen nedströms. Det är en dag som borde vara röd i kalendern, åtminstone i flugfiskarnas kalendrar. Den som fiskar torsdagen den 13 juli får se.

Lars-Åke Olsson

Gimdalen den 29 dagen i Lövsångarens månad 2017.
Vintern i Gimdalen var snöfattig men våren lång, kall och torr glädjande nog så ingen majvärmebölja fick vattnet att sjunka dramatiskt och det blev också lite vatten för myggen att kläcka i och sommaren blir myggfattig till mångas glädje. Häggen har inte börjat blomma och årstiden Mellan Hägg och Syren är framskjuten. Vädret den senaste veckan har varit soligt och varmt och det blå vattnet i Idsjöströmmen är inbjudande och stimulerande. Vattenståndet är lågt för årstiden men idealiskt. Temperaturen i vattnet är + 10C. Harrens lek är över och den äter nu stora bäcksländenymfer, feta nattsländelarver, äggläggande bäcksländor och nykläckta dagsländor.
Svarta hårmyggor (Bibio) svärmar, bäcksländor lägger ägg och årets första olivgröna dagsländor syns i luften, (se Flugfiske i Norden nr 3 som just kommit ut).
Premiären den 1 juni är bara några dagar borta och Puritanerna från Stockholm tältar vid Idsjöströmmen för att vara på plats vid premiären torsdagmorgon den 1 juni när Champagnekorken traditionsenligt skjuts ut i Idsjöströmmen.
En lång vinters väntan är över!
Lars-Åke Olsson

Den 20 augusti – Red Tags månad.
Sista veckan i juli kom med en besvärande värme, temperaturen i vattnet steg till oroande 21 grader och under fyra veckor i augusti skulle det bli varmare och strömmen skulle sjunka varje dag. Förutsättningarna kunde inte bli sämre men till min stora glädje och lättnad kom månaden med svalare dagar och nätter och temperaturen i vattnet sjönk till +18C. Årets augusti måste bli den kallaste på många år.
I dag är det +14C i vattnet som känns fräscht och lika fräscha och pigga är harrarna. Idsjön har stigit 2 cm under det senaste dygnet och den kommande veckan kommer mer regn. Septembers små dagsländor är redan här och en grå torrfluga som t.ex den amerikanska klassikern Whirling Blue Dun, La Branche favorittorrfluga (se bilden) bunden av Niklas Dahlin blir ett bra val. Jag ser fram emot ett intressant fiske under resten av säsongen.

Lars-Åke Olsson

Den 13 juli – Slåttansharrens Dag
Den 13 juli är ett magiskt datum som borde vara en ”röd” dag i den svenska almanackan. I Rolf Smedmans bok – Strömmande vatten – berättar han att det är den dag under sommaren när det under slåttanna, höskörden, att ovanligt stor harr kommer nedifrån selen upp i Idsjöströmmen och stannar där några dagar innan de drar vidare upp i Idsjön.
Traditionsenligt bör flugfiskaren under dagen fiska med en torr Coachman i storlek 16 och en Påfågelnymf (se boken Ur min flugask av L-Å Olsson och läs om Rolf Smedmans favoritfluga Coachman och hur klassikern Påfågelnymfen föddes).
Den 13 juli firas med Champagne, öl, eller brunfärgat vatten från de skotska bergsbäckarna tillsammans med kaffe kokat i en sotig panna över öppen eld.

Lars-Åke Olsson

Juni 2016
I dag den 9 juni hade vi den andra dagen med hård nordvästlig vind i Idsjöströmmen. Ingen flugfiskare skulle ge sig ut för att försöka fiska en sådan dag som denna men Per ”Dr. Baetis” Holmberg och hans ”assistenter” vågade sig ut tillsammans med mig (L-Å) och på den nedre sträckan vakade fisk överallt – överallt – efter Stor åslända (Baetis) Röd strömslända (Seratella) och Gulf forsslända (Heptagenia). Jag studerade vattenytan och såg att enstaka duns togs, två av mina olivgröna Gimåsländor också. Därefter blev det en paus trots att harren vakade med snärtiga vak. Åt de nymfer kanske? En kläckare till den Gula forssländan togs efter det att den inte flöt längre utan ”kläckte” någon centimeter under vattenytan. Tom fiskade en gul nymf som när den blev blöt fick en olivgrön ”baetisfärg” och tog tre harrar.
När jag gick uppströms mot Lillselet vakade harr överallt i strömmen trots den hårda vinden. Det var mycket inspirerande att se och känns som om säsongen har börjat på riktigt.

Gimdalen och Idsjöströmmen i dagsländans månad.
Lars-Åke Olsson

Höstnyheter från Montana 2015
Höstens fiske med Johan Sterner, Mats Kjellman och Mats Dahlman var svårt, intressant och lärorikt som vanligt. Att fiska i Yellowstoneområdet på hösten är att studera vid ett Flugfiskeuniversitet; väder och vattenstånd är viktiga förutsättningar för ett framgångsrikt fiske tillsammans med skickligheten hos flugfiskaren, hans kastteknik, förmåga att upptäcka vakande fisk, se vad den äter eller lista ut vad den troligen äter och sedan närma sig den från en fördelaktig position, antingen ovanför den, nedanför den eller mitt emot och sedan placera flugan på rätt plats och på rätt sätt på vattnet.
Värmerekordet från oktober 2014 slogs med 2 plusgrader, den 23 oktober hade vi +30C i skuggan! Henry´s Fork hade det lägsta vattenstånd som jag sett och efteråt kan jag konstatera att vi skulle ha bytt ut två av de tre dagarna mot fiske i Firehole och Madison i Yellowstones Nationalpark eller Övre Madison. Det bästa med Henry´s Fork var kaffestunden tillsammans med René Harrop – Mr Dry Fly of America – på Trout Hunter.
DePuy spring creek hade också det lägsta vattenståndet som jag sett, trots att den är en spring creek. I Missouri fiskade vi dag 1 och dag 3 på samma sträcka och det var intressant för oss att jämföra de två dagarna. Första dagen hade vi regn med sval temperatur och ingen vind, idealväder som fick höstens små dagsländor, Tiny Blue-Winged Olives i storlek 22 att kläcka och stor regnbåge att vaka efter dem. Tillsammans krokade vi fyra 30 regnbågar och fick se våra backingar, en ovanlig och härlig syn. Mats Kjellman som var förstagångsbesökare i Montana krokade två 50 cm ”backingregnbågar” och håvade dem och Mats Dahlman, också förstagångsbesökare, tog regnbågar i samma klass. Johan Sterner som varit i Montana en gång tidigare visade regnbågen sina egna, eleganta torrflugor och nymfer i rätt storlek, form och färg och lurade flera av dem.
Dag 3 på samma sträcka men nu i soligt och varmt väder utan vind, svensk högsommarvärme, hände ingenting bortsett från att Mats D krokade dagens enda fisk som i en lång, våldsam rusch drog ut hela fluglinan och 100 meter backing innan den försvann.
Olivgröna och gråa torrflugor nr 20-22 var som vanligt effektiva tillsammans med fjädermyggan Griffith Gnat nr 18-20 och min favorit, Janne Edmans Grayling Grizzly nr 18-20 som ingen öring eller regnbåge kan motstå. Den fluga som överraskade oss var emellertid nymfen Pheasant Tail nr 18 som flugfiskebutikerna kallar för nr 20. Vi fiskade den med infettad, flytande tafs och tog regnbåge efter regnbåge. Frank Sawyer i Wiltshire i södra England skulle ha blivit så nöjd över att ha fått veta hur framgångsrik hans nymf var långt där borta i Klippiga Bergens Montana.
Vi fiskade alla med split-cane spön, Johan och Mats D med sina egna byggen. Johan blev förälskad i mitt 8.6 fots Leonard 50 1/2 DF eller Catskill 42 för lina 4 och 5, framför allt efter några timmars fiske med fjädermyggor på försiktigt vakande regnbåge. Han kunde inte tro att ett flugspö kunde ”kasta sig själv”. Han har nu måtten på spöet och skall bygga ett under vintern eller försöka hitta ett original på nätet. Innan Mats Kjellman åkte hem köpte han ett 7.6 fots spö för lina 4, designat av Eustis Edwards och byggt under hans tid hos firman Winchester Repeating Arms i början på 1920-talet. Mats Dahlman har redan splittat en bambustock och börjat bygget av två Leonard 50DF, denna klassiker bland klassiker.
Efter att Johan, Mats och Mats rest hem konstaterade jag med saknad att trevligare, mer stimulerande, hjälpsamt ressällskap inte går att hitta – förstklassiska ambassadörer för Kungariket Sverige.

Lars-Åke Olsson

Fly fishing
Fly fishing
Fly fishing

Gimdalen den 28 juni 2014

Harr – 65 cm, den största någonsin i Idsjöströmmen.

Jennifer och jag kom till Gimdalen den 18 maj och precis som i fjol hade inte Gimån fått någon vårflod, litet snö hade också fallit under den milda vintern, dagstemperaturerna låg runt +20C vilket gjorde mig bekymrad för sensommarens vattenstånd och temperatur. Fjolårets härliga väder kom så småningom, dvs. regn med jämna mellanrum som kompenserade bristen på vårflod. Premiärfisket ägde rum i ett vattenstånd som var lågt för årstiden men perfekt för flugfiske.
Fisket har varit ovanligt bra, jag har aldrig varit med om liknande, stor harr en meter utanför stränderna och många, många harrar mellan 45 – 53 cm har tagits. Owe från Flen tog en dag en harr på 53 cm, en id på 1.5 kg, en öring på 2 kg och en 53 cm harr igen och tillsammans med fiskebrodern Stig tog de en natt fem harrar vardera på 50 cm. Johan från Skåne, förstagångsbesökare, gitarrbyggare och flugspöbyggare i bambu, tog den största harr som någonsin setts i Idsjöströmmenen – 65 cm lång!
Allt är tidigt i år; harrommen kläckte den 30 maj, nattsländorna kom 14 dagare tidigare än normalt, temperaturen de sista dagarna i maj var +11C i stället för +5C. Vattenståndet har varit stabilt, gungat en eller två cm upp och ned.
Tack vare det härliga regnet och den svala temperaturen, Midsommarhelgens temperaturrekord från 1863 har slagits i Jämtland och stora delar av Sverige, har dagsländor kläckt i större utsträckning än tidigare; Stor åslända, Grå åslända, Stor Simslända, Gul forsslända och en och annan Danica. 

På nätterna har nattsländorna kläckt t.om. när det regnat och varit kallt och de enstaka nätter som vi haft med höga temperaturer har de exploderat i det vanliga stora antalet från mitt på natten till femtiden på morgonen. I skrivande stund dominerar nattsländorna insektslivet och det som behövs för fisket är torrflugor som Elk Hair Caddis, Rackelhanen, Ekorrflugan och nattsländepuppor som Hjorthårspuppan eller David Stenströms CDC-puppa, flugasken behöver inte vara stor. Regniga, molniga dagar kläcker dagsländorna fortfarande. De alltid förekommande, (flygande och äggläggande) bäcksländorna kan representeras av Grayling Steel Blue som jag tycker är den bästa av de engelska harrklassikerna.
Den första gruppen fransmän som vi hade i början av juni ville inte åka hem och när de kommit hem ville de genast resa tillbaka till Idsjöströmmen och Gimdalen. Den andra gruppen fransmän som reste tillbaka till Lyon på morgonen den 28 juni, hade samma tankar – ”wi arrr in Pärädajs”.
År 2014 kommer att bli ett rekordår i Idsjöströmmen men mera positivt än Midsommarvädret!

Lars-Åke Olsson

1 juli 2014
Begränsningar för nymffiske i Idsjöströmmen.

° Inget Tjechnymffiske.
° Inga flugor med gold-beads eller tungstenskulor.
° Endast en förtyngd nymf eller larv får användas.
° Tunnare tafs än 6X (0.14 mm) får inte användas
.
° Inga metallhagel får sättas på tafsen.
° Inget streamerfiske.
° För att behålla den goda atmosfären i Idsjöströmmen ber vi flugfiskarna att hålla ett avstånd på 100 meter till närmaste fiskare.

Hälsningar,
Lars-Åke & Jennifer Olsson

September takes care of itself.                        September – de små flugornas månad

Månaden är stabil och det sker aldrig några förändringar som i juni, juli och augusti. Vare sig vattenståndet är lågt eller högt så ligger temperaturen i vattnet runt + 12C och flera harrar kommer ned från Idsjön för att äta stora, feta nattsländelarver i storlek 12, små, gråa bäcksländor och lika små olivgröna dagsländor i storlek 22.

Det här är månaden då fluglinorna är lätta, tafsarna långa och tunna och säsongens fin-fin fiske börjar. I år kryddades fisket också av det låga vattenståndet, det lägsta på många år, som gjorde att harren kunde ses i vattnet. Den var kräsen och oberäknelig, tog den inte en flytande svart myra som flöt över den 10 -15 gånger så tog den plötslig då den sjönk några centimeter under ytan. En annan gång brydde den bara sig om den flytande myran.

Små hackelflugor fungerar alltid och en dag i en djupfåra bredvid huvudströmmen fiskade jag med den odödliga engelska harrklassikern Grayling Steel Blue i storlek 18. Plötsligt kommer en harr upp till vattenytan, en aning sent och simmar nedströms, hinner i kapp flugan och tar den.

September i Idsjöströmmen påminner mig om oktoberfisket i Montana; små flugor, långa, tunna tafsar, lätta fluglinor och fisk som under hela sommaren ätit ett överflöd av insekter och när är praktfulla i storlek och form.

Lars-Åke Olsson

sv_SESwedish